Hallituksen varajäsen, onko sillä väliä?

13.02.2025

Mikä hallituksen varajäsen?

Moni pientä yhden ihmisen osakeyhtiötä perustava pohtii herkästi, kenet saisi täyttämään osakeyhtiön "pakollisen pahan" eli hallituksen varajäsenen paikan. Osakeyhtiön hallitukseen on on pakko valita hallituksen varajäsen, mikäli varsinaisessa hallituksessa on vain yksi tai kaksi jäsentä - usein tämä tilanne onkin, kun yrittäjä itse on perustamassa yksin osakeyhtiötä. Edellä mainitussa tilanteessa hallitukseen on siis pakollista valita vähintään yksi varajäsen - toki useammankin voi valita. 

Varajäsenen ei tarvitse olla mukana yhtiön toiminnassa eikä hänen tarvitse omistaa yhtiön osakkeita. Mitä hallituksen varajäsenen sitten täytyy olla? Lyhyesti; luonnollinen henkilö eli ihminen, joka on oikeustoimikelpoinen ja täysi-ikäinen. Hallituksen jäsen ei myöskään voi olla henkilö, joka on konkurssissa tai liiketoimintakiellossa. 

Hallituksen varajäsenen vastuu, onko sitä?

Osakeyhtiön hallituksen varajäsen on nimensä mukaisesti varalla varsinaisten jäsenten poissaolon varalta. Vaikka varajäsen ei ole automaattisesti mukana päätöksenteossa, voi hänen roolinsa kuitenkin nousta merkittäväksi, jos hallituksen varsinainen jäsen estyy hoitamasta tehtäviään. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi sairastuminen, matka tai kuolema. 

Juridista vastuuta ei hallituksen varajäsenellä myöskään ole sellaisista hallituksen päätöksistä, joissa hän ei ole ollut mukana. Varajäsenellä on myös oikeus erota hallituksen varajäsenen tehtävästään milloin tahansa. 

Mietimme usein siinä hetkessä, kun yritystä perustetaan, ettei hallituksen varajäsenellä ole väliä. Luonnollinen valinta varajäseneksi voisikin olla oma kumppani tai muu perheenjäsen. Koska elämästä ei koskaan tiedä, kannattaakin käyttää hetki aikaa asian miettimiseen - kuka on sellainen henkilö, joka pystyy ottamaan vastuun, jos sinä yrittäjänä estyt hoitamasta tehtäviäsi? Tai mielellään vielä tätä kautta: kuka on sellainen henkilö, joka tuo yrityksellesi myös lisäarvoa? On jopa kiinnostunut kehittämään sitä kanssasi ja pallottelemaan ajatuksia, kun tarve vaatii? 

Toisinpäin ajatellen, ennen kuin ryhdyt hallituksen varajäseneksi tiedätkö, että varsinainen jäsen hoitaa yrityksen asiat moitteetta alusta loppuun asti? Jos yritys meneekin sitten konkurssiin eikä asioita hoideta kunnialla loppuun asti vaan jätetään esimerkiksi veroja maksamatta, voi se tulla hallituksen varajäsenen eteen vuosienkin jälkeen, jos hän vaikka joskus perustaa omaa osakeyhtiötä. 

Business House Oy:lla kävi tuuri

Minulla kävi yritykseni osalta mieletön tuuri. Business Housen hallituksen varajäsentä miettiessäni tuli minulle aikalailla heti mieleeni Lotta, joka on paitsi hyvä ystäväni, myös äärimmäisen viisas, mitä tulee työelämään. Onnekseni Lotta lähti mukaan varajäsenen rooliin ja sen lisäksi on vielä aina valmis antamaan mielipiteitä - liittyi se sitten nettisivun väriin tai valokuvauksiin, joiden toteutukseen hän osallistui heti innolla.

Se kuinka paljon tai vähän hallituksen varajäsen on mukana toiminnassa, riippuu yrittäjästä itsestään ja ehkä myös varajäsenen innokkuudesta - kannattaa siis miettiä tätäkin asiaa tarkkaan!

-Sara